Urlaubs-Check: Bulgarien

На почивка в България
(мое заглавие)


За превода

Започнат на:
02.03.2015  Приключен на: 11.03.2015

Първа публикация: 07.05.2015 - YouTube

Вид на превода: от субтитри (и малко по слух).

Изходящ език: немски.

Повод за превода: По поръчка на един от собствениците на едно от местата, представени във филма. След като му изпратих субтитрите обаче, той нито се обади повече, нито ги използва, нито пък плати, което ми даде правото аз да си ги ползвам, както намеря за добре :) Намерих за добре да ги направя публично достояние два месеца по-късно, когато в "Господари на ефира" най-изненадващо се появи репортаж относно филма, който разбуни духовете.

Бъдещи редакции: няма да има.
Бележките на преводача

Понеже по някаква необяснима причина немските субтитри в сайта на NDR не искаха да ми се включват, а без тях посмъртно не бих успяла да преведа филма, защото половината говор ми звучеше абсолютно нечленоразделно, се обърнах за помощ към техническата поддръжка на телевизията. След едноседмична кореспонденция, хиляда проби и безславен провал на усилията им да установят къде е проблемът, накрая хората бяха така добри и загрижени за моето (не)разбиране на филма, че ми пратиха субтитрите на имейла. Направиха го по своя инициатива, и то точно когато вече бях почнала да се примирявам, че няма да мога да се заема с този превод. Възхитена съм.
"Обложката" вдясно, както и малката тук, са мои произведения - по простата причина, че за този филм обложка (със заглавие) не съществува. За основа използвах този кадър.
Пълното заглавие на филма е
Der große Urlaubscheck: Bulgarien
Schöne Ferien zum Schnäppchenpreis?
тоест приблизително:
Голямата проверка на условията за почивка: България
Хубав отдих на изгодна цена?

"Urlaubs-Check" е телевизионна поредица, в която се изпробват и представят условията в различни туристически дестинации.


На почивка в България
(2015, Германия)

Документален филм на немската телевизия NDR.
Две двойки туристи проверяват условията за отдих в България: Лена и Герд Хайнрих изпробват пакетната почивка на българското черноморие; Евелин Чудак и Клаудия Хойер тръгват на самостоятелно организирана ваканция във вътрешността на страната. Какво ще отсъдят накрая "инспекторите"?  (текст - мой)

Автори: Карола Байер, Езра Йозер
Редактор: Дорина Рехтер
Оператори: Щефан Зьофген, Мелвин Буске
Монтаж: Себастиан Блум
Директор на продукция: Томас Шмитсдорф