Sooloilua

Солови изпълнения
(мое заглавие; виж бележките по-долу)


За превода

Започнат на:
18.11.2012  Прекъснат на: 01.12.2012  Продължен на: 27.07.2013  Приключен на: 05.08.2013

Първа публикация: 06.07.2015 - Замунда.SE

Вид на превода: от субтитри (английски; фински).

Изходни езици: английски (и много малко фински за изясняване на смисъла).

Повод за превода: на 22.06.2009 г. Иве от Финландия ме поздрави с песента на Йени Вартиайнен "Ihmisten edessä" ("Пред хората"). Докато покрай нея разглеждах други песни в YouTube, попаднах на "Mun koti ei oo täällä" ("Не е тук домът ми") на Кису, под която някой беше коментирал, че е от саундтрака на "Sooloilua". И мухата влезе в главата ми. Без причина, само от едното заглавие. Реших, че задължително трябва да преведа този филм. Първо обаче трябваше да го намеря, което ми отне около три години чакане, повторно регистриране в euTorrents (където единствено имаше активен торент, а аз поради дълго бездействие си бях загубила първата регистрация), битки на живот и смърт с тамошната администрация, която ме третираше като несериозен юзър без право да сваля филми, докато рейтингът му не се отлепи от нулата, сваляне на 4 GB златен торент - всичките серии на "Чкалов" - и сийдване, докато рейтингът ми се отлепи от нулата... и чак тогава - достъп до "Sooloilua". Честно казано, зарадвах се повече на придобиването и края на дългата гонка, отколкото на самия филм, но вече се чувствах някак длъжна към себе си все пак да го преведа. Иначе всичките ми борби за него щяха да се окажат безсмислени. Парадоксалното е, че не преведох песента, а тя ми хареса повече. Не казвам, че филмът е лош, просто аз очаквах малко повече комедия, отколкото драма. А и не бих сложила такъв край.

Бъдещи редакции: няма да има.

Бележките на преводача

Колебаех се как да преведа заглавието. На английски е "Playing Solo" - буквален превод от фински, нещо като "Да свириш соло(во)". На руски е "Сольное выступление" - солово изпълнение. Отначало и аз така го писах. После се замислих, че във филма не става въпрос за изпълнението на един, а на тримата герои. Те и тримата са свикнали да живеят солово. Единаци. "Единаци" не ми беше вариант, но "Солисти" беше. Обаче оставих "Солови изпълнения".
Александър Торадзе (род. 30.05.1952 г. в Тбилиси, Грузия) е един от най-виртуозните съвременни пианисти. Завършил Московската държавна консерватория "Пьотър Илич Чайковски", той се усъвършенства в изпълнението на творби от руски композитори - Рахманинов, Прокофиев, Чайковски, Стравински. От 1983 г. живее в САЩ, а от 1991 г. преподава в университета в Саут Бенд, Индиана.

Според реалните реплики във филма, прозвището на Александър Торадзе не е точно Пианиста-гюлетласкач. Йоел буквално го нарича "Мика Халвари на пианото", което би било неразбираемо за българския зрител, освен ако не знаеше, че Мика Халвари е финлански гюлетласкач (род. 13.02.1970 г. в Кеми), спечелил 4 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал от национални първенства, световен шампион от Барселона '98 и сребърен медалист  от световното с.г. в Гьотеборг, Швеция.
Какво е седатив съм писала тук.
Симбиозата
, ако някой е избягал от този час по биология, е съжителство на два организъма, от което единият от тях или и двата извличат определена полза.
Не открих данни за съществуването на орхидея самоенсис (Orchidea samoensis, Самоанска орхидея), обаче открих едно приказно красиво тропическо цвете, пак с името на Самоа - хоя самоенсис (Hoya samoensis). То е вид... хоя :) Но с орхидеята май си приличат само по това, че са богати на цветове. Хоята е по-богата. Това е първото растение, което ме кара да съжалявам, че хич ме няма в цветарството.
Палачинките, които Ема прави във филма, са типично финландски и изобщо не приличат на палачинки. "Палачинка" на фински е pannukakku, но тези специално са kropser. Пекат се на фурна като една огромна палачинка, която после се нарязва на порции и се сервира с плодове, сметана, мед, конфитюр... или друго. Аз изпробвах тази рецепта и добре се получиха.
От 1964 г. до 1970 г. вкл. финландските граждани са имали номер на социалната осигуровка - SOTU (sosiaaliturvatunnus). Паралелно с него те са имали и номер на пенсионната карта (työeläkekortin numero), а двата номера са били издавани от две различни институции. През 1971 г. двете осигурителни системи се обединили в единна електронна система, а гражданите се сдобили с HETU - henkilötunnus, или национален идентификационен номер, издаван при раждането. HETU се издава и на пребиваващите във Финландия чужденци. Много хора обаче продължават по навик да го наричат SOTU, както прави и служителката от старческия дом във филма, което е неправилно.

HETU е точно като нашето ЕГН/ЛНЧ, но е по-лесен за дешифриране от ЕГН-то. Да вземем за пример номера на героинята Леа: 160435-0977. Той е невъзможен впрочем, но няма значение.
    Първите 6 цифри са рождената дата на лицето във формат ден-месец-година --> 16.04.35 г.
    Седмият знак означава века на раждане: "+" за XIX век, "-" за XX век, "А" за XXI век. В примера имаме знак "тире", значи Леа е родена през XX век. Очевидно :)
    Следващите три цифри са личният идентификационен номер, обозначаващ поредността на раждането за деня. Може да има стойности от 002 до 899, а номерата от 900 до 999 са запазени за служебно издаване на временни номера в болниците в случаи на неизвестна самоличност, осиновяване на още неродено дете и т.н. (временните номера играят ролята на временни имена, понеже информационната система не разпознава временни имена). Така, Леа (097) е била 97-мото бебе, родено във Финландия на 16.04.35 г. Тук обаче е проблемът. Защото личният идентификационен номер е нечетен за мъже и четен - за жени. А нейният е нечетен, затова и невъзможен ;)
    Последният символ е контролен. С него ще проверим дали номерът на Леа е абсолютно невъзможен или невъзможен само за жени :) Контролният символ се получава, като датата на раждане и личният идентификационен номер се сливат в 9-цифрено число, което се дели по модул 31, а към остатъка (цяло число от 0 до 30) се прибавя 1; на така получения резултат отговаря съответният по ред символ от следната редица: 0123456789ABCDEFHJKLMNPRSTUVWXY. Сега да видим Леа: 160435097 mod 31 = 22 --> 22 + 1 = 23 --> 23-ят символ в редицата е Р; а последният символ в номера на Леа е 7 => нейният номер е напълно невъзможен :)

Колко лесно за разбиране е това HETU, а ЕГН-то още ми е в сферата на митовете! Бърз онлайн калкулатор за деление по модул има тук.
Солови изпълнения
(2007, Финландия)

Току-що приключила с провал интимната си връзка, журналистката Ема Хуилу получава задачата да интервюира магнетичния диригент Йоел Абрахамсон. Въпреки студеното и дори враждебно начало на ннтервюто, между двамата започват да прехвърчат искри и те се озовават във вихъра на бурно увлечение. Изцяло ангажиран с професионалните си успехи и слава обаче, Йоел не отделя никакво внимание на възрастната си майка Леа, освен да я премества от един старчески дом в друг. Преди да замине на поредното турне, той прехвърля отговорността за Леа върху Ема, която трябва да намери баланс между кариерата, стояща на първо място в живота й, и изненадващо властната и своенравна старица, преживяваща ревниво новата връзка на сина си и страдаща от постоянната му липса. Едва осмелила се отново да се довери на мъж, скоро Ема се сблъсква с ново разочарование - непостоянният начин на живот, дългите отсъствия от дома и нестихващият интерес от страна на жените са превърнали Йоел в типичен плейбой. Обградени от стени, издигнати от тях самите, тримата герои ще търсят път един към друг и ще се учат да допускат другия до себе си, за да преоткрият, че животът в самота не носи щастие.    (текст - мой)

Режисьор: Лаури Нурксе
Сценарист: Катя Калио
Оператор: Петер Флинкенберг
Музика: Песи Леванто
В ролите:
      Сая Лентонен - Ема
      Кари-Пека Тойвонен - Йоел
      Кристина Елстела - Леа
      Минту Мустакалио - Лариса


Юха Валвио е водещ на сутрешния блок в радио "Войс" (The Voice) до януари 2012 г., когато поема следобедното предаване за рок музика "Rockote" по радио "Сити" (City), излъчвано всеки делничен ден от 14 до 18 ч.
Не успях да открия нищо за стиховете на Евгений Евтушенко, цитирани във филма:
Juo tänään jos sinulla on viiniä,
sure huomenna jos tulevat surut.
- моят превод:
Ако днес има вино, пийнете
ако утре е скръбно, скърбете.
А може и да не са стихове, защото на фински не се римуват. Може да е просто мисъл негова. Ще се радвам, ако някой може да разкрие повече.
Кастрат - освен особен вид трети пол ;) - е висок мъжки певчески глас. Той е резултат или от скопяване на момчето, преди гласът му да е започнал да мутира, или от ендокринно заболяване, пречещо му да достигне полова зрялост. Необходимостта от този тип глас в католицизма се породила от факта, че Църквата забранявала жени да пеят в църковните хорове, но същевременно се пишели и партии за детски гласове, които все някой трябвало да пее. Хорът на Сикстинската капела използвал кастрати от средата на XVI до началото на XX век, когато починал последният сикстински кастрат - Алесандро Морески (1858-1922). За кастратите/евнусите споменава и Виктор Юго в "Човекът, който се смее", като ги причислява към жертвите на компрачикосите (за което писах надълго тук).

Интересът към кастратите и операцията, която ги произвеждала, далеч не започва и не се ограничава с Ватикана или с операта. Много задълбочено проучване по въпроса е направил тенорът ни Здравко Гаджев, бивш солист на Националната опера, в статията си от 1998 г. "Сопранисти, евирати, кастрати", публикувана във в. "Култура". През 2010 г. той издава и цяла книга на тази тема, която, за съжаление, не съм прелиствала - "Скопци, евнуси, хиджра, кастрати, евирати, сопранисти, контратенори... | Култът към високите мъжки гласове".
Северозападният морски път
е воден маршрут през Северния ледовит океан, съединяващ Атлантическия океан с Тихия. За първи път е преплаван от норвежкия полярен изследовател Руал Амундсен през 1903-1906 г.