Доказателства и снимки по случая "Папан"

Страницата съдържа текст и снимки, които не са подходящи за деца.

Тук ще намерите допълнителни материали към истинската история на Леа и Кристин Папан, която описах подробно на страницата с филма "Sister My Sister".
Всички снимки по-долу са взети от сайта PapinSisters.
Текстовете са от блога на Джули, преводът е мой.Снимката, която Леа и Кристин са си направили във фотографското ателие  ▼


 Погребението
на г-жа и г-ца Ланслан
 
Съвременна снимка от улица "Брюйер", на която се е намирал домът на сем. Ланслан  ▼


Веществени доказателства

При огледа на местопроизшествието около телата са открити следните предмети и оръжия на престъплението:

ключове, две дамски чанти, фиби за коса, едно човешко око, пакет сапун, счупени чинии, копчета, човешка кожа, гривна, шапка, сухи цветя, част от перука, гребен, кухненски нож, верига, стелки за обувки и дамски ръкавици.▲  Леа и Кристин по време на задържането им - така, както са били по халати

 

▲  Снимки от местопрестъплението

Доклад от аутопсията на г-жа Ланслан*

При донасянето на тялото в моргата, две човешки очи и част от ухо** лежат върху шията на жертвата като вратовръзка***. Жертвата е скалпирана. На лицето са нанесени неподлежащи на описание телесни повреди. Самото лице е неразпознаваемо. Не се забелязват травми по ръцете. По дланите, все още в ръкавици, са нанесени множество порезни рани, костите им са начупени. Ръчен часовник, спрял на 19:22 ч. Дясната длан е с повече наранявания от лявата.
__________
*      аутопсиите са проведени от д-р Шартие
**   по-късно е установено, че ухото е на г-жа Ланслан
*** при огледа на местопрестъплението очите и откъснатото ухо са открити под тялото на жертвата, но по-късно при пренасянето някой полицейски служител ги е поставил по този начин
Доклад от аутопсията на Жанвиев Ланслан

Ръчен часовник, спрял на 19:47 ч. И в този случай лицето е обезобразено до неузнаваемост. Лявото око на жертвата е открито на стълбището. Върху дясната буза и кожата над горната устна има V-образни порезни рани. Фрактура на черепа, през която излиза мозъчна материя. Пръстите на лявата длан стискат сноп кестенява коса. Отворена дясна длан, срязване от вътрешната страна на дланта. Единични прободно-порезни рани по бедрата, засягащи мускулите; раните са нанесени след настъпването на смъртта. Жертвата е била в месечен цикъл, по превръзката й има кървави петна.  Плътта на левия крак е разрязана до костта. Бельото е смъкнато от убийците надолу, полата е дръпната нагоре.

Показанията на Кристин

Те напуснаха къщата по светло, не зная точно в колко часа. Не ни дадоха допълнителни задачи, но ние и без друго вече работехме усилено. Ютията изгоря, въпреки че тъкмо я бях взела от ремонт. Когато те се върнаха - около 17:30 ч. - казах на госпожата, че не мога да гладя, защото ютията отново е развалена. Щом чу това, тя реагира така, сякаш всеки момент ще ме нападне. Като видях, че се кани да ми налети, аз се нахвърлих върху лицето й и изтръгнах очите й с пръсти. Сгреших, като казах, че нападнах госпожата - всъщност нападнах госпожицата и изтръгнах нейните очи. През това време Леа се нахвърли върху госпожата и изтръгна очите й. Те се строполиха на земята, а аз отидох в кухнята да взема чук и нож.

Затворих и заключих входната врата на долния етаж, защото исках полицията да намери телата, а не съпругът на госпожата. Измихме си ръцете в кухнята - те бяха целите в кръв - и си свалихме окървавените дрехи. Облякохме си нощните халати, заключихме вратата и легнахме в леглото, в което ни намерихте.

Не съжалявам за това, което се случи, т.е. не мога да ви кажа дали съжалявам или не. Предпочитам да смъкна кожата на господарките си, отколкото да им оставя своята и тази на сестра ми. Не съм планирала това престъпление, нито пък съм я мразила, но не можах да приема държанието й тази вечер... което тя показа по отношение на мен.
Показанията на Леа

Работодателките ми напуснаха къщата около 15:30 ч., като ни оставиха сами със сестра ми. Тя гладеше, а аз чистех. На излизане не са ни се карали, изобщо не разменихме нито дума. Върнаха се около 18 - 18:30 ч.

Тук Леа отказва да продължи;
следователите й прочитат показанията на Кристин.

Всичко, което сестра ми ви е казала, е точно, престъпленията се случиха точно, както ви е казала. Ролята ми в тази история е точно такава, каквато тя я е описала. И аз, както сестра си, ни най-малко не съжалявам за престъпното деяние, което извършихме. И аз, като сестра си, предпочитам да смъкна кожата на работодателите си, отколкото да им оставя своята.

Попитана дали преди да ударят работодателикте си, тя и сестра й са били ударени от последните, Леа отговаря:

Не са ни удряли, само се разръкомахаха така, сякаш всеки момент щяха да ни нападнат. Повтарям, предпочитам да смъкна тяхната кожа, отколкото да им оставя своята, и, отново повтарям, не съжалявам за нищо.

 

◄  Съдебна възстановка на престъплението скоро след извършването на убийствата

Пресата
Кликнете върху статиите, за да ги видите в пълeн размер (отварят се в нов прозорец / таб).


  Статия във в. L'Ouest-Eclair Почти същата статия във
в. La Sartre, с добавена снимка
на дома
на сем. Ланслан 
от 4 февруари 1933 г.


Вестникарски статии от следващия ден, озаглавени "Трагедията от улица "Брюйер" 
Делото
 

▲  Леа и Кристин по пътя към съдебната зала


Двете сестри по време на съдебното заседание
(близък план) 
На реда пред тях седят адвокатите им.
 

▲  По време на съдебното заседание


Присъдата

◄  Затворът
 в Рен

Кристин,
прехвърлена
в Ренския приют за
душевноболни
в началото на
1934 г. 

След  освобождаването
Кликнете върху статиите, за да ги видите в пълeн размер (отварят се в нов прозорец / таб).

Статия във в. La Vie Mancelle, 1966 г. Леа, 1943 г.  ▼


Статия за Леа в сп. France-Soir, 16.09.1966 г. 

Леа от 1999 г. - мнима или истинска?

Снимка на жената, която Клод Вентура е снимал през 1999 г. и представя като Леа в своя филм
"В търсене на сестрите Папан"
  ▼
 За сравнение - полицейските снимки на Леа в профил 
и анфас от 1933 г.  ▼